854 GB aan (expliciete) foto’s onbeschermd opgeslagen door datingsites

Dating en foto's

Als jouw gegevens gehackt worden is natuurlijk niet fijn. Het wordt echter heel zuur als het expliciete foto’s op datingsites zijn.

 

Daten gebeurt steeds meer online. Apps als Happn en Tinder maken de stap om iemand te leren kennen een stuk kleiner. Toch ben je redelijk kwetsbaar als een van die diensten gehackt wordt. Je wilt natuurlijk niet dat die gegevens op straat komen. Gelukkig is dat bij die twee populaire apps nog niet gebeurt. Bij een aantal andere datingsites staat de deur wagenwijd open. Parship NL is goed.

 

Onbeschermde documenten

Dat blijkt uit onderzoek van de website vpnMentor. Zij kwamen erachter foto’s en andere gegevens van een aantal datingsites onbeschermd op een Amazon Web Services-account staan. Om binnen te komen waren geen admin-gegevens of wachtwoorden nodig.

 

Bijzondere datingsites

Het maakt het extra ernstig omdat veel foto’s van expliciete aard zijn. De sites zijn namelijk niet ‘normale’ datingsites, maar om speciale niches. Het gaat om sites als BBW Dating, CougarD en 3somes. Die namen gaan we maar niet uitleggen. Ook zijn beelden op de website van Herpes Dating, een speciale datingsite voor mensen met een soa.

 

 

Er zijn niet alleen foto’s gevonden, ook een aantal andere gevoelige gegevens zijn zo op te rapen. Zo konden de onderzoekers de echte namen, e-mailadressen, verjaardagen en betalingsgegevens achterhalen. Hoewel het niet zeker van iemand anders is, hebben de onderzoekers toegang gekregen tot de site, zijn ze dus wel in potentieel gevaar.

 

Miljoenen gegevens

Het totale aantal bestanden van de datingsites die waren op te rapen bedroeg meer dan twintig miljoen, met een totale grote van 845 GB. Daarvan zijn meer dan 100.000 eigenaren achterhaald.

 

VpnMentor ging achter de eigenaars van de site aan. Die vroeg om uitgebreidere details, maar gaf verder geen antwoorden. Wel zijn de servers nu beschermd en kunnen anderen er niet meer bij. Ondeugend daten is niet slecht.